OSLO - De secretaris van de Noorse Arbeiderspartij prees woensdag in de rechtbank in Oslo de diversiteit van de Noorse bevolking.

De advocaten van Anders Behring Breivik hadden hem opgeroepen om te vertellen over de migratiepolitiek van zijn partij, waar Breivik tegen is.

''Diversiteit is iets fundamenteel positiefs en het verrijkt ons zowel economisch als cultureel'', zei secretaris Raymond Johansen.

''Vanuit mijn standpunt gezien heeft de Arbeiderspartij besloten de Noorse cultuur te ontwrichten en de oorlog te verklaren'', diende Breivik hem van repliek in de rechtszaal.

Breivik pleegde op 22 juli twee aanslagen. 'Om Noorwegen te beschermen tegen multiculturalisme' liet hij eerst een bom ontploffen bij het kantoor van de socialistische premier in Oslo. Hierdoor kwamen acht mensen om het leven. Daarna schoot hij 69 mensen dood op een jeugdkamp van die partij op het eilandje Utøya.

Johansen zei ook dat de Arbeiderspartij er vorig jaar 10.000 leden bij heeft gekregen. Van hen besloten 7000 lid te worden na de aanslagen van Breivik.

Alles over het proces Breivik in ons dossier