CAÏRO - De gezondheidstoestand van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak is verslechterd sinds hij naar de gevangenis is overgebracht. 

De tot levenslang veroordeelde Mubarak is de laatste uren meermaals kunstmatig beademd en zou een zenuwinzinking hebben gekregen, meldde het staatspersbureau Mena woensdag op gezag van anonieme functionarissen.

De 84-jarige Mubarak werd zaterdag in de Tora-gevangenis in Caïro opgesloten. Hij ligt daar in het gevangenishospitaal.

Artsen zouden de gevangenisleiding hebben geadviseerd Mubarak over te brengen naar een beter uitgerust ziekenhuis voor behandeling.

Tijdens het moeizaam verlopen proces meldde de oud-president zich al vaak ziek. Hij heeft al geruime tijd gezondheidsproblemen, onder meer met zijn hart en zou lijden aan een zware depressie.

In beroep

Tegen Mubarak was de doodsstraf geëist, maar hij werd zaterdag veroordeeld tot levenslang, wegens zijn rol bij de dood van honderden betogers begin vorig jaar, kort voor zijn regime instortte. Zowel Mubarak als de aanklagers gaan tegen de uitspraak in beroep.

De voormalige luchtmachtofficier leidde Egypte van 1981 tot 2011. Hij moest vertrekken wegens massale stakingen en protesten tegen zijn bewind. Daarna is hij aangeklaagd voor corruptie en betrokkenheid bij het doodschieten van circa 850 betogers.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten