PEKING - De belangrijke Chinese dissident Li Wangyang is overleden. Volgens de politie heeft hij zelfmoord gepleegd, maar activisten geloven dat niet. 

Ze vermoeden dat de veiligheidsdiensten Li hebben doodgemarteld. Vervolgens zouden ze het lichaam zo hebben opgehangen, dat het moest lijken op een zelfmoord.

Het ontzielde lichaam van Li was woensdag gevonden in een ziekenhuis in de centrale plaats Shaoyang. Agenten haalden het stoffelijk overschot vervolgens weg, ook al hadden de nabestaanden van Li daar geen toestemming voor gegeven, zei Li's zwager.

Sterke geest

De zwager omschreef Li als ''een man met een sterke geest. Dinsdagavond waren we nog bij elkaar. Li liet toen totaal niet merken dat hij zelfmoord wilde plegen. Het is vreemd.''

Li heeft 11 jaar in de gevangenis gezeten wegens zijn rol bij de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in juni 1989. Kort na zijn vrijlating moest hij voor nog eens 10 jaar de cel in, omdat hij zou hebben aangezet tot het ondermijnen van het staatsgezag.