MOSKOU - De federatieraad in Rusland heeft woensdag een wetsverandering goedgekeurd waarmee demonstreren in de straten van Rusland aan banden wordt gelegd. 

Bijna unaniem legde de raad daarmee een oproep naast zich neer van de adviseur voor mensenrechten van het Kremlin, Michail Fedotov, om de wet tegen te houden en daarmee ''een fout van de Doema'' te voorkomen.

Het Russische parlement ging dinsdagavond na heftige discussie akkoord met de omstreden aanpassingen in de wet die voorzien in enorme verhogingen van de boetes voor het zonder vergunning demonstreren.

Aanleiding om de wet aan te passen waren hevige protesten de afgelopen periode tegen president Vladimir Poetin. De wetsverandering heeft alleen nog de handtekening van Poetin nodig om van kracht te worden.

Miljoen roebel

In de wet stijgt de boete voor de organisatoren van een illegale demonstratie naar een miljoen roebel (bijna 25.000 euro) en voor deelnemers naar 300.000 roebel. Tegenstanders spreken van draconische maatregelen om de vrijheden van burgers in te dammen. Het Kremlin stelt dat de boetes in lijn zijn met die in het buitenland.

Op 12 juni staat een grote anti-Kremlin demonstratie op het programma.