NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad moet overwegen alle landen en regionale organisaties te vragen de Sudanese president Omar al-Bashir te arresteren. 

Dat heeft Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), dinsdag gezegd. De overweging geldt ook voor drie anderen die ook van oorlogsmisdaden in Darfur worden beschuldigd.

Moreno-Ocampo gaf toe dat de discussie over de mogelijkheden om de vier te arresteren 'moeizaam verloopt' omdat er tussen de vijftien lidstaten geen overeenstemming is over hoe het probleem moet worden aangepakt.

Duidelijke boodschap

"Maar de slachtoffers krijgen dan een duidelijke boodschap: ze worden niet genegeerd", zei hij. "En de daders krijgen een duidelijke boodschap: er zal geen straffeloosheid zijn."

Moreno-Ocampo zei dat de Veiligheidsraad landen kan autoriseren om de vier binnen of buiten Sudan op te pakken en dat hulp kan worden gevraagd aan de Afrikaanse Unie, de belangrijkste regionale organisatie, die 'zeer relevant is voor het conflict in Darfur'. De Veiligheidsraad gaf het ICC in 2005 de opdracht de gruwelen in Darfur te onderzoeken en vaardigde een arrestatiebevel tegen Al-Bashir uit.

Politiemacht

Het ICC vervolgt daders van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden uit landen die hen zelf niet willen of kunnen vervolgen. Het hof heeft geen eigen politiemacht en de 121 landen die het hof oprichtten is verzocht Al-Bashir, gouverneur Ahmed Harun, militieleider Ali Kushayb en minister van defensie Abdelrahim Mohamed Hussein op te pakken als de gelegenheid zich voordoet.

Al-Bashir is echter verscheidene malen naar landen gereisd die op vriendschappelijke voet staan met het hof, maar die hem niet hebben opgepakt. Landen die geen lid zijn van het hof zijn niet verplicht aangeklaagden te arresteren.

De Sudanese ambassadeur bij de VN, Daffa-Alla Elhag Ali Osman, veroordeelde 'in de sterkste bewoordingen' de oproep van Moreno-Ocampo aan de Veiligheidsraad.