PEKING - Chinese autoriteiten hebben Tibet gesloten voor buitenlandse bezoekers, meldden reisorganisaties woensdag.

De maatregel komt vlak voor het begin van een groot festival, dat traditioneel veel toeristen trekt naar de regio in de Himalaya.

Tibet staat onder strikte controle van China. Veel Tibetanen hebben grote moeite met de overheersing, waardoor ze menen dat hun eigen cultuur wordt verdrukt. Sinds maart vorig jaar hebben 37 Tibetanen zichzelf in brand gestoken.

Reisorganistaties

De reisorganisaties zeggen geen idee te hebben hoelang het reisverbod gaat duren. Ze kregen ook geen verklaring voor de maatregel, maar vermoeden dat het komt door de protesten.

Fox Vakanties, specialist in reizen naar China/Tibet, heeft het aanbieden van reizen naar Tibet voorlopig gestaakt. ''China is nogal wispelturig richting Tibet. Het is te veranderlijk'', aldus Fox-directeur Maarten de Ruiter. Volgens hem konden woensdag nog twee klanten Tibet in. Annuleringen zijn er vooralsnog niet geweest. Jaarlijks reizen er ongeveer 300 Nederlanders met Fox Vakanties naar Tibet.

Visum

China verbiedt sporadisch buitenlandse reizen naar Tibet. Zelfs in normale tijden hebben toeristen echter allerlei speciale vergunningen en een visum nodig om naar het afgelegen gebied te reizen. Ze moeten ook in groepen reizen.

Tibet was lange tijd een onafhankelijk land. Sinds de Chinese invasie van 1950-1951 behoort het tot China en is het verdeeld over enkele Chinese provincies. De dalai lama was lange tijd zowel politiek als religieus leider van de Tibetanen. De laatste jaren is hij alleen religieus leider. Hij leeft in ballingschap in India.