PEKING - De Syrische president Bashar al-Assad hoeft niet aan de macht te blijven als het aan Rusland ligt.

Het is vooral belangrijk dat er een oplossing komt voor het bloedvergieten in Syrië.

Dat zei de Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov, dinsdag tegen het Russische persbureau ITAR-TASS.

''We hebben nooit gezegd of erop gestaan dat het nodig is dat Assad aan de macht blijft'', zei de Rus in Zwitserland. Rusland gold tot nu toe als een van de belangrijkste steunpilaren van het autoritaire regime van president Assad.

Poetin

Eerder op dinsdag zei de Russische president Vladimir Poetin vanuit Peking dat hij tegen militair ingrijpen in Syrië is. Dat deed hij na overleg met zijn Chinese collega Hu Jintao, die dit ook vindt. Poetin is voor een 3-daags staatsbezoek in Peking.

In Syrië probeert het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad al ruim een jaar een opstand neer te slaan. Daarbij zijn duizenden doden gevallen. In april werd een staakt-het-vuren afgesproken, maar dat wordt door beide partijen geschonden.

Annan

Volgens de Chinese staatstelevisie zeiden Rusland en China dat ze het belangrijk vinden dat de internationale gemeenschap achter Kofi Annan blijft staan. Hij bemiddelt namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga tussen de strijdende partijen in Syrië.

Annan neemt later deze week de situatie in Syrië door met de VN-Veiligheidsraad en de Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken).

Economie

Tijdens het staatsbezoek van Poetin staan meer onderwerpen op de agenda dan alleen Syrië. Rusland en China willen ook de economische banden tussen beide landen aanhalen. Ook zal Poetin met Chinese collega's praten over het omstreden atoomprogramma van Iran.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Poetin in China