BEIROET - Syrië heeft de ambassadeurs van een aantal westerse landen 'personae non gratae' verklaard.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde verklaring van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat onder meer om de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije. Syrië zegt te reageren op het besluit van deze staten om de Syrische ambassadeur in hun land ongewenst te verklaren.

De Nederlandse ambassade in Damascus werd in maart gesloten. Een Nederlandse diplomate werd een paar weken later teruggestuurd. Ze moest het land verlaten nadat Den Haag de Syrische ambassadeur voor Nederland tot ongewenst persoon had verklaard.

Hulpoperaties

Syrië staat wel toe dat de Verenigde Naties en andere internationale organisaties de hulpoperaties in het land uitbreiden. Dat meldde John Ging, voorzitter van het Syrische Humanitaire Forum van de VN, dinsdag.

Ging stelde dat ''alles op dit moment draait om ongelimiteerde toegang voor humanitaire actie''. Daarnaast zei hij dat de Syrische overheid nu moet laten zien niet enkel beloftes te doen, maar zich daar ook aan te kunnen houden. Schattingen van de VN zijn dat minstens 1 miljoen Syriërs hulp nodig hebben door de gevolgen van het nu al 14 maanden durende conflict.

Syrische militairen

Rebellen in Syrië hebben de afgelopen dagen zeker tachtig Syrische militairen om het leven gebracht. Activisten spraken dinsdag zelfs van meer dan honderd doden.

Hiermee zijn de strijdkrachten van het regime de grootste verliezen toegebracht sinds het begin van de opstand vijftien maanden geleden.

Gevechten hebben sinds vrijdag 113 militairen het leven gekost, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De regering in Damascus sprak van bijna tachtig doden, onder wie een brigade-generaal die onderweg naar de provincie Idlib werd doodgeschoten.

Sinds het begin van het Syrische conflict in maart vorig jaar hebben meer dan dertienduizend mensen het leven verloren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier