DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) houdt vast aan het internationale vredesplan voor Syrië dat de voormalige VN-chef Kofi Annan eerder met de betrokken partijen overeenkwam.

Er is geen andere optie, aldus Rosenthal dinsdag in een debat met de Tweede Kamer. ''Als het plan-Annan mislukt, dan mislukt definitief alles. We hebben geen betere in de aanbieding dan de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties.''

De minister toonde zich zeer bezorgd over het toenemende geweld in Syrië, ook door groeperingen uit de oppositie.

Volgens Rosenthal lijkt het inmiddels op een burgeroorlog. ''Maar de primaire verantwoordelijkheid ligt bij het regime van president Bashar al-Assad. De tanks in de straten zijn niet van de oppositie.''

De opstandelingen in Syrië lieten maandag weten zich niet langer gebonden te voelen aan het plan-Annan, dat uitgaat van een staakt-het-vuren en onderhandelingen.

Ingrijpen

Het kabinet is geen voorstander van militair ingrijpen door de internationale gemeenschap. Rosenthal wees erop dat de buurlanden van Syrië dat niet willen en de Syrische afweer sterk is, waardoor meer bloedvergieten in het verschiet zou liggen.

''Militaire interventie zou extra lading geven aan de lont die toch al in het kruitvat zit'', zei de minister. ''Dat doen wij dus niet.'' Ook aan het instellen van een no-flyzone kleven grote risico's.

Een onderhandeld vertrek van Assad, zoals dat ook bij president van Jemen is gebeurd, zou volgens Rosenthal nog een uitkomst kunnen zijn. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh vertrok na ruim 30 jaar aan de macht te zijn geweest. Hij en zijn familie kregen vrijstelling van strafvervolging.

Weg

Voor Rosenthal blijft voorop staan dat de Syrische president Assad weg moet en het geweld in het land moet stoppen. De Kamer wil graag dat de internationale gemeenschap meer doet. Voor militaire interventie is nauwelijks steun.

Nederland levert nu een bijdrage door mensen te leveren die helpen bij het leggen van ICT-verbindingen. Hun veiligheidssituatie in Syrië is volgens minister Hans Hillen (Defensie) ''verantwoord''. 

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten