AMSTERDAM - Er is een resolutie over Jemen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de maak.

In de resolutie wordt ferme steun uitgesproken voor de pogingen van Jemens president Abed Rabbo Mansour Hadi om een vreedzame transitie naar democratie te bewerkstelligen.

Verder wordt met niet-militaire sancties gedreigd tegen degenen die proberen de nationale eenheidsregering te ondermijnen.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad zijn het eens over de tekst, zeiden diplomaten. De tekst waar de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk het over eens zijn geworden wordt nu voorgelegd aan de tien niet-permanente leden van de Veiligheidsraad.

Opvolger

Hadi werd op 25 februari beëdigd als opvolger van Ali Abdullah Saleh, die decennialang de scepter over Jemen had gezwaaid en een jaar lang alle verzet tegen zijn bewind had neergeslagen en de roep om zijn aftreden had genegeerd.

VN-gezant voor Jemen Jamal Benomar bracht vorige week verslag uit in de Veiligheidsraad. Hij zei dat ondanks Hadi's 'krachtige leiding' Jemen - en dus het transitieproces - te kampen heeft met serieuze veiligheidsproblemen.

Al-Qaeda

Zo blijft Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland een grote bedreiging vormen. In de ontwerpresolutie wordt geëist dat alle activiteiten die tot doel hebben de regering van nationale eenheid en het politieke overgangsproces te ondermijnen worden gestaakt.

Alle terroristische aanslagen en andere gewelddaden tegen burgers alsmede de infrastructuur van olie, gas en elektriciteit worden in de ontwerptekst scherp veroordeeld.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier