BONAIRE - Bonaire vreest niet voor maatschappelijke onrust en ook zijn er geen vormen van protest die kunnen leiden tot verstoring van de openbare orde.

Dat stelt gedeputeerde Burney F. el Hage dinsdag namens het bestuurscollege van het eiland.

Een groep bewoners van Bonaire bood de bestuurders onlangs een petitie aan uit onvrede over sommige ontwikkelingen op het eiland.

Referenda

Bonaire maakte tot oktober 2010 deel uit van de Nederlandse Antillen. De inwoners kozen er destijds in meerdere referenda voor om directe banden met Nederland aan te gaan en een 'bijzondere' gemeente van Nederland te worden.

Sindsdien zijn Nederlandse ministers verantwoordelijk voor de uitvoering van de rijkstaken op Bonaire. Volgens de mensen die de petitie aanboden, blijven verbeteringen evenwel uit. Volgens de mensen die de petitie aanboden, blijven verbeteringen evenwel uit.

Bestuurscollege

''Het bestuurscollege van Bonaire juicht het toe dat burgers gebruik maken van hun democratisch recht maar ziet het gelijktijdig als zijn taak er voor te waken dat er een beeld dreigt te ontstaan dat niet representatief is voor Bonaire en haar inwoners'', aldus het bestuurscollege, dat wel toegeeft dat dingen niet goed zijn gegaan.

''Feit is dat er sinds oktober 2010 veel is verbeterd, onder meer op het gebied van Volksgezondheid en Onderwijs. Het is evenzeer een feit dat een aantal zaken die onze burgers en ook het bedrijfsleven rechtstreeks raken, niet goed zijn gegaan.''

En verder: ''Het was een gedeelde ambitie om de armoede aan te pakken maar helaas moeten we constateren dat deze in de afgelopen anderhalf jaar is toegenomen.''