TRIPOLI - De Libische autoriteiten hebben maandag het internationale vliegveld van Tripoli heroverd op gewapende milities, maar de luchthaven blijft minstens 24 uur gesloten om de schade te herstellen.

De onderminister van Binnenlandse Zaken heeft dat dinsdag gemeld.

Mannen van de al-Awfea Brigade hadden het vliegveld maandag plotseling bezet en geblokkeerd. Met pick-uptrucks met luchtdoelgeschut omsingelden ze vliegtuigen en dwongen passagiers uit te stappen. Aanleiding was dat hun leider, kolonel Abu Oegeila al-Hebshi, zondag was opgepakt.

Nadat onderhandelingen met de bezetters waren mislukt, kwamen regeringstroepen in actie. Ze hebben 30 à 40 militieleden gearresteerd, de anderen vluchtten.

Ligging luchthaven Tripoli:


Grotere kaart weergeven

Gevechten

Ook elders in Libië was het onrustig. In de oostelijke stad Benghazi braken gevechten uit tussen de militaire politie en militieleden, nadat een jongere was gedood bij een controleplaats.

Libië was vorig jaar erg onrustig. De bevolking van het Noord-Afrikaanse land verjoeg toen leider Muammar Kaddafi. Hij werd in oktober gedood. (Meer over de onrust in het Midden-Oosten)

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat Nederlandse reizigers de dupe zijn van de sluiting van de luchthaven.

Vliegveld Tripoli dicht