LONDEN - Tienduizenden mensen hebben maandagavond het jubileumconcert voor de Britse koningin Elizabeth II in Londen bijgewoond.

Op het plein voor Buckingham Palace traden onder meer Paul McCartney, Tom Jones, Robbie Williams, Shirley Bassey, Annie Lennox, Cliff Richard en Stevie Wonder op.

Na afloop van het concert sprak kroonprins Charles zijn moeder lovend en liefdevol toe. De doorgaans wat stijve en ingetogen Charles noemde haar ''majesteit, mammie'' en omschreef haar als ''een zeer speciaal persoon''.

Koningin Elizabeth zit dit jaar 60 jaar op de troon. Haar echtgenoot, prins Philip, moest het concert aan zich voorbij laten gaan. Hij was eerder maandag met een blaasontsteking opgenomen in een ziekenhuis. Na aansporing van prins Charles juichte het publiek voor de prins-gemaal.

Bakens

Voor het diamanten jubileum van de Britse koningin Elizabeth II zijn maandag 4200 bakens aangestoken . De eerste fakkel werd maandag ontstoken in Nieuw-Zeeland, gevolgd door vuur in andere landen van het Britse Gemenebest.

De koningin zelf stak de laatste fakkel aan. Dat deed ze na afloop van het avondconcert voor Buckingham Palace.

Jubileumconcert koningin Elizabeth II