DEN HAAG - Zuid-Sudan krijgt voor 2 miljoen euro aan extra noodhulp van Nederland.

Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken besloten naar aanleiding van de sterk verslechterde humanitaire situatie in het Afrikaanse land, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

De voedselsituatie in Zuid-Sudan is de laatste tijd sterk achteruitgegaan. Oorzaken zijn slechte oogsten, prijsstijgingen en een groeiend aantal ontheemden. In de regio zijn 2,4 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp.

De Nederlandse bijdrage zal ten goede komen aan het gemeenschappelijke VN-fonds voor humanitaire hulp. Nederland heeft eerder dit jaar al 4 miljoen euro aan het fonds bijgedragen.

Staatssecretaris Knapen brengt op 7 juni een bezoek aan Zuid-Sudan.

Noodsituatie 

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen waarschuwde maandag voor een 'dreigende humanitaire noodsituatie' voor de vluchtelingen in Zuid-Sudan. De afgelopen weken zijn zo'n 30.000 mensen het geweld in Sudan ontvlucht en naar Zuid-Sudan uitgeweken. Daar verbleven al 70.000 vluchtelingen.

''Wij bieden hier medische zorg en distribueren elke dag 90.000 liter drinkwater", zegt Patrick Swartenbroekx, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen. ''Maar de bronnen zullen eind deze week uitgeput zijn en dan zal de situatie nog veel moeilijker worden."

Twee miljoen extra naar Zuid-Sudan