MOSKOU - Rusland en de Europese Unie kunnen alleen een gelijkwaardige relatie hebben als Russen zonder visum naar de EU kunnen reizen. 

Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag in Sint-Petersburg gezegd, meldde persbureau Interfax.

"Een echt partnerschap is anders onmogelijk", zo zei hij aan het begin van de ontmoeting met EU-president Herman Van Rompuy en andere Europese leiders.

Sneller

Rusland en de EU hebben in december afspraken gemaakt om het reizen zonder visum mogelijk te maken. De Europeanen en de Russen gaan concrete stappen zetten om het reizen voor burgers makkelijker te maken, met als eerste doel het schrappen van de visumplicht voor reizen van korte duur. Het mag allemaal echter best wat sneller, aldus Poetin.

De EU eist echter eerst duidelijkere afspraken over bijvoorbeeld de veiligheid van reisdocumenten, grenscontroles en de strijd tegen illegale migratie en de georganiseerde misdaad.

Voordeligere tarief

Jaarlijks willen tienduizenden Russen naar Nederland, blijkt uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Vorig jaar vroegen 55.000 mensen in Moskou en Sint-Petersburg een visum aan om naar Nederland te reizen, zei een woordvoerder van het departement desgevraagd.

Zij betaalden daar 35 euro of 60 euro voor. Russen betaalden het voordeligere tarief, niet-Russen het hoge bedrag.

Poetin bracht vorig weekeinde nog een bezoek aan Duitsland en Frankrijk. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep Poetin tijdens dat bezoek op 'democratische diversiteit' in Rusland toe te staan.

Syrië

Onderwerp van gesprek is daarnaast de situatie in Syrië. De EU heeft al langer kritiek op Ruslands houding ten aanzien van dit land. Rusland is fel tegen buitenlandse inmenging in Syrië en heeft samen met China meerdere sancties geblokkeerd in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Het verwijt dat Rusland de Syrische president Bashar Assad in het zadel houdt is door Poetin van de hand gewezen.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Ontmoeting Poetin en Europese leiders