KOPENHAGEN - Vier mannen zijn maandag veroordeeld tot 12 jaar celstraf wegens een plan om veel mensen te vermoorden bij een gala van een Deense krant.

De mannen waren boos op de krant Jyllands-Posten, omdat die in 2005 spotprenten van de profeet Mohammed had afgedrukt.

De rechtbank in Glostrup bij Kopenhagen bepaalde dat de mannen na hun celstraf moeten worden verbannen. Ze moeten ook opdraaien voor de proceskosten.

De mannen zijn drie Zweden van Arabische origine en een Tunesiër. Ze vinden zichzelf onschuldig, hoewel een van hen wel bekende verboden wapens te bezitten.

De mannen maakten in december 2010 aanstalten om gewapend naar het krantenbedrijf te gaan, waar een sportgala werd gehouden. De Deense kroonprins Frederik was daar ook.

Afluisteractie

Dankzij een afluisteractie van de politie werden de verdachten tijdig onderschept. Bij hun aanhouding hadden ze een machinepistool, geluiddemper, munitie en plastic strips die konden dienen als handboeien.

De officier van justitie had minstens 16 jaar cel geëist voor de Tunesiër en minstens 12 jaar voor de drie anderen. De Deense staatsveiligheidsdienst sprak over het ernstigste terreurcomplot dat ooit was ontdekt in Denemarken.

Mumbai

De dienst vergeleek het plan met de aanval in 2008 in de Indiase stad Mumbai. Daarbij schoten tien Pakistaanse extremisten 166 mensen dood in een vuurgevecht dat 3 dagen duurde.

Vorig jaar werd een Somalische man veroordeeld tot 10 jaar cel voor een poging de cartoonist Kurt Westergaard te doden met een zeis.