LAGOS - De piloot van het Nigeriaanse passagiersvliegtuig dat zondag met 153 mensen aan boord neerstortte in Lagos, meldde kort voor de crash dat hij kampte met een motorstoring.

De crash kostte alle 146 passagiers en zes bemanningsleden het leven, aldus een woordvoerder van het nationale crisisteam. Maandag zijn al zeker 62 lijken geborgen in Lagos.

De regering stelde het dodental maandag naar beneden bij van 153 naar 152. Onder de doden zijn de Amerikaanse piloot en de Indiase co-piloot, meldde het hoofd van de Nigeriaanse luchtvaartsdienst.

Noodsignaal

Vermoedelijk kwam ook een nog onbekend aantal mensen op de grond om. Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Dana Air was op weg van de hoofdstad Abuja naar Lagos en kreeg vlak voordat het zijn bestemming bereikte motorproblemen. De piloot zou vlak voor de crash een noodsignaal hebben afgegeven.

Het toestel heeft bij het neerstorten een woonhuis van twee verdiepingen, een kerk en winkels geraakt in een dichtbevolkte wijk. Het toestel lijkt niet met de neus, maar met de buik vooruit op het gebouw te zijn gestort.

Paniek

Duizenden mensen sloegen maandag de reddingswerkzaamheden gade, waardoor ze het werk van de hulpverleners bemoeilijkten. Het leger probeerde hen met geweld weg te krijgen, waarna er paniek uitbrak. Toen een helikopter probeerde te landen in de mensenmassa was de chaos compleet.

Door gebrek aan water was het brandende toestel vele uren na de ramp nog niet geblust.

Aan boord waren ook drie generaals van het Nigeriaanse leger en een hooggeplaatste medewerker van staatsoliebedrijf NNPC.

Rouw

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Ook kondigde hij een diepgravend onderzoek aan.

Het ramptoestel zou vorige week al problemen hebben gehad en zou niet hebben mogen opstijgen. Dana Air heeft maandag alle vluchten geannuleerd.

De luchthaven van Lagos is sinds het ongeluk gesloten. Passagiers worden huiswaarts gestuurd.

Passagiersvliegtuig neergestort in Lagos