TOKIO - De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft maandag vijf ministers vervangen in een poging steun te werven voor een omstreden btw-verhoging.

De premier wil de btw op den duur verdubbelen tot 10 procent. Hij heeft daarvoor de steun nodig van de oppositie, die eerder had geklaagd dat vijf ministers niet goed functioneerden.

De verhoging van de btw is een belangrijke manier om de gigantische staatsschuld een halt toe te roepen. Japan heeft relatief de hoogste staatsschuld van alle geïndustrialiseerde landen ter wereld: ruim 200 procent van het bruto nationaal product.

Opspraak

Vertrekkers zijn de ministers van Defensie, Verkeer, Banken, Landbouw en Justitie. De meesten waren de afgelopen tijd in opspraak gekomen om allerlei redenen.

De liberale premier Noda, die voorheen minister van Financiën was, wil dat het parlement nog deze maand stemt over de geplande btw-verhoging.

''De wisseling van de ministers moet verzekeren dat de regering voortgang kan boeken op enkele terreinen, zoals belasting'', zei Noda. ''Ik kan me niet veroorloven dat dit voorstel wordt verworpen''.