LAGOS - Een vliegtuig van de Nigeriaanse luchtvaartmaatschappij Dana Air is zondag neergestort in Lagos, de grootste stad van het Afrikaanse land.

Het zou gaan om een type McDonnell Douglas MD-83

Niemand van de 147 inzittenden heeft de vliegtuigramp zondag in de Nigeriaanse stad Lagos overleefd. Dat heeft een woordvoerder van het nationale crisisteam in Nigeria bekendgemaakt.

Ook de 6 bemanningsleden zijn omgekomen. Het is onduidelijk of er ook op de grond slachtoffers zijn gevallen. President Goodluck Jonathan van Nigeria heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Landing

Volgens ooggetuigen raakte het vliegtuig kort voor de landing een gebouw in de dichtbevolkte wijk Agege, in de buurt van het internationale vliegveld in Lagos.

In het gebouw zou een kerk, een winkel en een aantal woningen zijn gevestigd. Duizenden bewoners stroomden naar de plek van het ongeval, waardoor ze de reddingswerkzaamheden bemoeilijkten.

Het leger probeerde hen met geweld weg te krijgen, waarna er paniek uitbrak. Toen een helikopter probeerde te landen in de mensenmassa was de chaos compleet.

Oorzaak

De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk, maar de zwarte doos van het verongelukte vliegtuig zou zijn teruggevonden.

Het toestel lijkt niet met de neus, maar met de buik vooruit op het gebouw te zijn gestort. Daarvoor had het al een stel werkplaatsen en woningen in de dichtbevolkte wijk geraakt.

Twee brandweerwagens en zo'n vijftig reddingswerkers waren binnen een uur ter plaatse. Duizenden toegestroomde stedelingen hielpen waterslangen naar de rampplek te brengen en sloegen het bergings- en reddingswerk gade.

Zwarte doos

Het is onduidelijk of er ook op de grond slachtoffers zijn gevallen.

De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk, maar de zwarte doos van het verongelukte vliegtuig zou zijn teruggevonden.

Veilig

De crash is het eerste ongeluk van het in 2008 opgerichtte Dana Air. In 2010 werd het bedrijf nog door de Nigeriaanse autoriteiten uitgeroepen tot de luchtvaartmaatschappij die het meest veiligheidsbewust was. De prijs werd uitgereikt door Security Watch Africa

In 2010 maakt een MD-83 een succesvolle noodlanding nadat een vogel in een van de motoren was gevlogen. Op 11 mei van dit jaar maakte eveneens MD-83, een succesvolle noodlanding toen de hydrolische druk in het vliegtuig was weggevallen.

Bekijk alle reacties op Twitter op NUlive

Passagiersvliegtuig neergestort in Lagos