ROME - Paolo Gabriele, de butler van de paus die sinds 24 mei wordt vastgehouden omdat hij geheime documenten uit de omgeving van Benedictus XVI zou hebben gelekt, is slechts een zondebok.

Dit schrijft de Italiaanse krant la Repubblica zondag op gezag van het vermeende echte lek, in de Italiaanse pers al weken aangeduid als Il Corvo (De Raaf).

La Repubblica komt zondag met nieuwe onthullingen op basis van Il Corvo. Zo zou er een geheim pact zijn tussen de 'premier' van het Vaticaan, staatssecretaris Tarcisio Bertone, en de persoonlijk secretaris van de paus, Georg Gänswein.

La Repubblica schrijft dat de redactie drie nieuwe geheime documenten van Il Corvo heeft gekregen met daarop met de hand geschreven aantekeningen van de paus.

Onschuldig

De Raaf wil laten zien dat de butler onschuldig is door zelf te blijven lekken, aldus de krant. ''Stuur de echte verantwoordelijken van dit schandaal weg uit het Vaticaan: monseigneur Gänswein en kardinaal Bertone'', aldus Il Corvo volgens la Repubblica. "Weer moet de gebruikelijke zondebok betalen. Er is geen beter slachtoffer dan de butler van de Heilige Vader.''

De paus toonde zich diep bedroefd over de verdenking tegen zijn butler, een van zijn naaste vertrouwelingen die hem hielp met aankleden en hem vergezelde in zijn pausmobiel.

De verdenking tegen Gänswein is eveneens een zware dobber, aldus la Repubblica, omdat Benedictus het ''hoogste vertrouwen'' heeft in zijn particulier secretaris. De toenmalige kardinaal Joseph Ratzinger vroeg Gänswein in 1996 om voor hem te komen werken.