HAMBURG - In Duitsland gebouwde onderzeeërs worden in Israël voorzien van raketten met kernkoppen.

Dit heeft het gezaghebbende weekblad Der Spiegel zondag gemeld.

Duitsland heeft drie onderzeeërs gebouwd voor Israël die voor een derde door de regering in Berlijn worden betaald.

Officieel zegt de bondsregering niets te weten van de nucleaire bewapening. Maar voormalige hoge ambtenaren van Defensie en oud-staatssecretaris Lothar Rühl zeggen in Der Spiegel dat zij er altijd van uitgingen dat Israël de Duitse onderzeeërs nucleair zou bewapenen.

Atoombommen

Israël geeft officieel niet toe dat het atoombommen bezit. De Israëlische ingenieur Mordechai Vanunu, die in 1986 over het Israëlische nucleaire programma lekte naar de Britse pers, werd door de Israëlische geheime dienst Mossad ontvoerd en in een proces achter gesloten deuren veroordeeld. Hij zat 18 jaar in de cel en mag nog steeds niet met buitenlandse journalisten praten.

Der Spiegel schrijft zondag op gezag van documenten van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Bondsrepubliek al in 1961 op de hoogte was dat Israël werkte aan een atoombom.

Onderzeeboten

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag in reactie dat hij slechts kon bevestigen dat Israël Duitse onderzeeboten heeft. ''Dat is geen geheim. En verder ben ik niet in de positie om over hun capaciteit te praten.''

In Duitsland heeft de sociaaldemocratische oppositiepartij SDP de regering om opheldering gevraagd.