CAIRO - De aanklagers in het proces tegen onder anderen de ex-president Mubarak van Egypte gaan in beroep. Dit hebben ze zondag, een dag na Mubaraks veroordeling, bekendgemaakt.

Mubarak werd tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn rol bij de dood van honderden betogers begin vorig jaar, kort voor Mubaraks regime instortte. De aanklagers hadden de doodstraf geëist.

Zes medebeklaagden uit de veiligheidshiërarchie van Mubaraks regime werden zaterdag vrijgesproken. Mubarak en onder anderen zijn twee zoons, Gamal en Alaa, werden vrijgesproken van corruptie.

De uitspraak was in de ogen van veel Egyptenaren te mild, wat tot betogingen heeft geleid. Bovendien verdenken tegenstanders van Mubarak het establishment van militairen en magistraten ervan de rechtsgang te manipuleren.

Gevoelig

De macht van het 'ancien régime' is een gevoelig onderwerp voor de slotronde van de presidentsverkiezingen later deze maand.

De eerste ronde leverde een onverwacht duo op, een weinig inspirerend figuur uit de invloedrijke Moslim Broederschap, Mohammed Mursi, en een onbekende ex-minister en korte tijd Mubaraks premier, Ahmed Shafiq.

De laatste wordt ervan verdacht iemand te zijn die door de militaire junta als opvolger van Mubarak naar voren is geschoven.

Alles over de situatie in Egypte

Alles over de situatue in het Midden-Oosten

Aanklagers Mubarak in beroep