DAMASCUS - De Syrische president Bashar al-Assad, spreekt zondag het nieuwe parlement toe. Dit hebben staatsmedia bekendgemaakt.

Assad heeft 7 mei verkiezingen gehouden die door de oppositie zijn geboycot. Westerse mogendheden en waarnemers noemden de stembusgang een farce.

Assad heeft de grondwet gewijzigd waardoor op papier zijn partij Baath (Renaissance) geen machtsmonopolie meer heeft.

Toch zijn nog steeds 160 van de 250 parlementariërs lid van Baath. Toen de parlementsvoorzitter werd gekozen, stemden 225 leden voor Jihad Lahham van de Baath.

Samenzweringen

Assad zei het parlement dat "Syrië wordt geconfronteerd met buitenlandse samenzweringen om het land te vernietigen en daarmee een echte oorlog. We staan voor een poging sektarisch geweld uit te lokken en het middel daartoe is terrorisme."

De verkiezingen waren volgens Assad het juiste antwoord op de terroristen. Hij zei dat er duidelijk een onderscheid moet worden gemaakt tussen politiek en terrorisme en dat de deur naar de dialoog nog steeds openstaat voor diegenen die geen buitenlandse interventie nastreven.

Maar de strijd tegen het terrorisme gaat keihard door.

Houla

Assad noemde in zijn toespraak de slachtingen eind mei in en rond de plaats Houla, circa 160 kilometer ten noorden van Damascus. Volgens Assad zouden zelfs monsters ervoor terugdeinzen die gruwelen te plegen.

Meer dan 100 mensen onder wie veel kinderen werden er vermoord. De regering legt de schuld bij rebellen die met de moorden buitenlands ingrijpen wilden provoceren. Andere waarnemers stellen dat de daders voor het regime in actie waren.

Verzet

Assads regime wankelt als gevolg van groeiend en steeds gewelddadiger verzet tegen zijn regime.

Vreedzaam protest tegen Assad begon vorig jaar maart, maar lijkt inmiddels uit te lopen op een burgeroorlog. Door de angst voor een burgeroorlog geniet Assad evenwel nog aanzienlijke steun in Syrië, ook bij de strijdkrachten.

Meer dan 13.000 mensen zijn inmiddels gedood, bijna 2500 van hen sinds er een staakt-het-vuren werd uitgeroepen op 12 april. Dat was een initiatief van de Arabische Liga en de VN. Hun gezant Kofi Annan heeft dit weekeinde beklemtoond dat Assad in actie moet komen en de punten van Annans vredesplan moet uitvoeren.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier