GÖTTINGEN - De Oost-Duitse politica Katja Kipping (34) en de West-Duitse vakbondsman Bernd Riexinger (56) zijn zaterdag op een turbulent verlopen partijcongres gekozen tot nieuwe covoorzitters van Die Linke.

Die linkse partij heeft de op drie na grootste fractie in de Duitse Bondsdag.

De partij is diep verdeeld. Die Linke is voortgekomen uit de voormalige communistische DDR-staatspartij SED.

Die ging na de val van de Berlijnse Muur een democratischere koers varen en ging samen met teleurgestelde linkse ex-SPD'ers uit West-Duitsland. De verschillende afkomst van de leden leidde tot een richtingenstrijd die de partij nu verscheurt.

Vervloeken

Voor haar verkiezing riep Kipping de afgevaardigden op het congres in Göttingen op de ''vervloekte'' tegenstelling tussen oost en west te overbruggen. De slaviste is al sinds haar 21e beroepspolitica.

Zij is in de Bondsdag voorzitter van de commissie voor arbeid en sociale zaken. Ook zet ze zich in voor het milieu en tegen manifestaties van neo-nazi's. In tegenstelling tot Kipping is Riexinger bij het publiek tot nu toe vrijwel onbekend.

Belang

De verdere afloop van het partijcongres van Die Linke is van groot belang voor bondskanselier Angela Merkel, zo schrijft Bild, de grootste Duitse krant. Nu sluit de grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische SPD, een coalitie met Die Linke op landelijk niveau nog uit.

Maar als in Die Linke de gematigdere krachten de boventoon gaan voeren, wordt in Berlijn een linkse rood-rood-groene meerderheid mogelijk, van SPD, Groenen en Die Linke. Dan slinken de kansen van Merkel om na de verkiezingen in 2013 opnieuw kanselier te worden.