ROME - Bij de viering van de nationale feestdag van Italië is zaterdag in Rome een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van de aardbevingen van vorige maand te herdenken.

Door de aardschokken in de regio Emilia-Romagna kwamen zeker 24 mensen om het leven.

President Giorgio Napolitano nam vanaf de eretribune aan de Via dei Fori Imperiali de traditionele militaire parade af ter gelegenheid van de Festa della Repubblica Italiana.

Het militaire vertoon was dit jaar soberder dan gebruikelijk, rekening houdend met de tragedie in het rampgebied. Zo was er niet de gebruikelijke kleurrijke presentatie van de Frecce Tricolori, de elite-eenheid van de Italiaanse luchtmacht.

Versobering

Burgemeester Gianni Alemanno van Rome heeft ondanks de versobering besloten niet naar de parade te komen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag.

Vrijdag al besloten de partijen Lega Nord en IDV tot een boycot omdat zij vinden dat het geld beter had kunnen worden besteed aan de slachtoffers van de aardbeving.

De Festa della Repubblica Italiana (het Feest van de Italiaanse Republiek) herinnert aan het referendum op 2 juni 1946.

Afschaffing

Een meerderheid van de Italianen sprak zich toen uit voor de afschaffing van de monarchie, nadat de koninklijke familie zich had gecompromitteerd door 20 jaar samen te werken met de fascisten.

De oud-communist Napolitano stond er zaterdag bij stil: ''Op 2 juni 1946 voltooiden de Italianen hun lange en moeilijke weg naar een nieuwe democratische staat, nadat zij waren herrezen uit het lijden van twee oorlogen en het juk van de dictatuur hadden gebroken.''