LONDEN - In het Verenigd Koninkrijk is zaterdag de viering van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth II van start gegaan.

In Londen, Edinburgh, Cardiff en Belfast klonken saluutschoten, terwijl de 86-jarige Britse vorstin begeleid door haar man prins Philip arriveerde bij de beroemde paardenraces in Epsom, in het zuidoostelijke graafschap Surrey. Tienduizenden Britten juichten haar toe.

De festiviteiten voor het 60-jarig jubileum duren tot en met dinsdag en voorzien onder meer in een vlootschouw op de Theems op zondag en een popconcert met onder anderen Paul McCartney en Elton John in de voortuin van Buckingham Palace op maandag.

Straatfeesten

De Britse bevolking viert volop mee; ondanks de slechte weervoorspellingen vinden de komenden dagen meer dan 9500 straatfeesten plaats.

Het Britse koningshuis is populair onder de bevolking, recente peilingen laten zien dat 80 procent van de Britten wil dat Groot-Brittannië een monarchie blijft.

Koningin Elizabeth II volgde in 1952 haar vader koning George VI op. Hij overleed op 6 februari terwijl Elizabeth op reis was in Kenia. Een jaar later werd de vorstin op 2 juni gekroond. Net als dit jaar was het weer op die dag regenachtig.

Jubileum Elizabeth II