CAIRO - De invloedrijke Moslim Broederschap in Egypte heeft zaterdag opgeroepen te betogen tegen het vonnis in het proces tegen ex-president Hosni Mubarak.

In verscheidene plaatsen in het land gingen mensen boos de straat op. Ze vermoeden dat Mubarak en medebeklaagden de hand boven het hoofd wordt gehouden het establishment van militairen en magistraten.

De presidentskandidaat van de broederschap die in januari bijna de helft van de parlementszetels heeft gewonnen, Mohammed Mursi, vindt het proces een farce. Hij had eerder al geklaagd dat Mubarak niet hard genoeg werd aangepakt en dat bewijs werd achtergehouden.

Mursi's rivaal in de presidentsverkiezingen van 16 en 17 juni, Ahmed Shafiq, zei zaterdag dat dit vonnis moet worden geaccepteerd en dat het bewijst dat niemand boven de wet staat. Shafiq geldt als geestverwant van Mubarak.

Levenslang

Mubarak werd in het proces, dat begin augustus begon, zaterdag tot levenslang veroordeeld wegens zijn rol bij de dood van circa 850 demonstranten in de nadagen van zijn bewind begin 2011. De aanklagers hadden de doodstraf geëist.

Zes topfunctionarissen die waren aangeklaagd wegens de dood van betogers, werden zaterdag vrijgesproken. Mubarak werd, net als onder anderen zijn zoons Gamal en Alaa, vrijgesproken van corruptie.

Mubarak regeerde als moderne farao

Alles over de onrust in het Midden-Oosten en Egypte in onze dossiers