DOHA - Secretaris-generaal Nabil al-Arabyi van de Arabische Liga wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties krachtig actie onderneemt om de burgers in Syrië te beschermen.

''Ik heb een brief gestuurd naar de VN-Veiligheidsraad met het verzoek alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het Syrische volk te beschermen'', zei hij zaterdag in Doha in Qatar.

De Egyptenaar zei niet te hebben gevraagd om militaire interventie. Hij maakte niet duidelijk aan welke maatregelen hij dan wel denkt.

Al-Araby had vrijdag in een interview met een Arabische krant gezegd niet te geloven dat de internationale gemeenschap de intentie heeft militair in te grijpen in Syrië.

Bespreking

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga, waarin Arabische landen samenwerken, zijn in Doha bijeen om de situatie in Syrië te bespreken.

Het bloedvergieten in Syrië gaat onverminderd door, ondanks de afspraken tussen het regime en opstandelingen over een staakt-het-vuren en de aanwezigheid in het land van 300 VN-waarnemers.

Volgens Kofi Annan, speciaal gezant voor Syrië en de VN, komt een regelrechte oorlog met een onrustbarend sektarisch karakter elke dag naderbij in Syrië. Dat stelde hij zaterdag.

Houla

Een week geleden bereikte het geweld een dieptepunt met de slachting in Houla, waarbij meer dan 100 mensen omkwamen.

De VN-Mensenrechtenraad gaat onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het bloedbad. Dat zou kunnen leiden tot internationale strafvervolging van de schuldigen aan het bloedbad.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten