AMSTERDAM - De Nederlandse zakenman Henk Slebos wordt ook in Turkije vervolgd voor deelname aan het netwerk van de Pakistaanse atoomspion Abdul Khan.

Dat meldt het radioprogramma Argos zaterdag. Slebos werd in Nederland in 2005 al veroordeeld voor het illegaal exporteren van goederen die kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van massavernietigingswapens.

Het proces tegen het illegale atoombomnetwerk in Turkije duurt al bijna negen jaar, mede omdat Nederland en Zwitserland geen informatie over de verdachten aan de Turkse rechtbank willen geven.

Dat zou blijken uit Wikileaks-documenten. Zo zouden de adresgegevens van Slebos en de Zwitserse verdachte Urs Tinner na negen jaar nog niet bekend zijn bij de rechter in Istanbul.

Ministerie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie aan het programma weten dat Turkse autoriteiten nooit een rechtshulpverzoek hebben ingediend om informatie over Slebos te verkrijgen. De zakenman werd in 2009 in hoger beroep in Nederland veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor zijn rol in het nucleaire netwerk van Khan.

Khan werd in 1983 juridisch vervolgd voor het stelen van informatie over het maken van kernwapens. Deze informatie zou hij doorgespeeld hebben aan Iran, Noord-Korea en Libië. Door een vormfout kwam hij echter nooit vast te zitten. Slebos en Kahn kennen elkaar uit hun studietijd in Delft.