BOGOTA - Een van de oudste en gewelddadigste guerrillabewegingen van Latijns-Amerika, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), zou voor het eerst een aanbod hebben gedaan de wapens neer te leggen.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gezegd dat wordt onderzocht of de vrijdag op internet opgedoken verklaring echt van de FARC komt.

Op een website, Café Stéreo, verscheen een verklaring dat de FARC vindt dat de deur naar het neerleggen van de wapens en de 'demobilisatie' van de beweging openstaat met een initiatief dat 'juridisch kader voor vrede' wordt genoemd.

Het is nog omstreden in de Colombiaanse politiek, maar het initiatief moet ertoe leiden dat de regering speciale bevoegdheden krijgt om strijders die zich overgeven te vrijwaren van strafvervolging.

Santos heeft gezegd dat de FARC welkom is als de inmiddels verzwakte beweging inderdaad het initiatief steunt. Bijna 50 jaar geleden begon de FARC als een marxistische guerrilla van boeren.

De beweging en het gebied dat ze beheerste, groeide sterk in de jaren '70 en '80. Daarmee werd de FARC ook een drugsbende met enorme inkomsten. Maar na de opkomst van deze 'narcoguerrilla', begon de FARC begin van deze eeuw nar het zich laat aanzien aan zijn ondergang.