CAIRO/AMSTERDAM - De oud-president van Egypte Hosni Mubarak is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Dat maakte de rechtbank in Egypte zaterdag bekend. Tegen de 84-jarige Mubarak was de doodstraf geëist.

Zijn toenmalige minister van Binnenlandse zaken, Habib al-Adly, kreeg wegens de omgekomen betogers ook levenslang. Zes medebeklaagden uit de veiligheidshiërarchie werden vrijgesproken in de uitspraak die rechter Ahmed Refaat voorlas.

Refaat zei voorts dat niet is aangetoond dat Mubarak zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Daar werden Mubaraks zoons Gamal en Alaa ook van beschuldigd, maar die aanklachten zijn volgens Refaat van de baan.

Mubarak heeft aangegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan, zo heeft zijn advocaat laten weten

Gevangenis

Mubarak wordt overgebracht naar de Torah-gevangenis, in het zuiden van Caïro. Daar zal hij de levenslange gevangenisstraf uitzitten. Ook zijn zoons en leden van zijn regime worden hier vastgehouden.

De afgelopen maanden werd de oud-president van Egypte gevangen gehouden in de presidentiële suite van een ziekenhuis aan de rand van Caïro. Volgens zijn behandeld artsen is Mubarak zwak en heeft hij gewicht verloren omdat hij weigerde te eten. Bovendien zou de oud-leider lijden aan een zware depressie.

Veiligheidsmaatregelen

De zitting vond plaats in een politieacademie in de hoofdstad Caïro. Er zijn voor deze gelegenheid  veel veiligheidsmaatregelen genomen. Volgens Al Jazeera staan er rondom de plek waar de uitspraak plaatsvindt 20.000 veiligheidsmensen paraat en zijn er meer dan 150 tanks.

Dat de ooit zo machtige Mubarak daadwerkelijk wordt vervolgd, is een verrassing voor veel Egyptenaren. Het vonnis verbaast velen nog meer.

Stakingen

Mubarak leidde Egypte maar liefst 30 jaar lang: van 1981 tot 2011. De voormalige luchtmachtofficier moest vertrekken wegens massale stakingen en protesten tegen zijn bewind. Daarna is hij aangeklaagd voor corruptie en betrokkenheid bij het doodschieten van circa 850 betogers.

Het proces tegen de oud-president verliep moeizaam. Hij meldde zich vaak ziek. Volgens sommigen lag hij na zijn aftreden zelfs enige tijd in coma. Bij een verhoor werd hij op een brancard naar binnen gereden, terwijl hij kennelijk lag te slapen. Twee zonen van Mubarak zijn eveneens aangeklaagd voor corruptie.

Andere leiders

Mubarak is, circa 16 maanden na zijn val, de tweede Arabische leider uit de 'Arabische Lente' die door de rechter wordt veroordeeld. De Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali (75) vluchtte in januari vorig jaar naar Saudi-Arabië en is daarom niet bij de processen tegen hem aanwezig geweest; hij werd bij verstek veroordeeld.

De Libische dictator Muammar Kaddafi werd in oktober 2011 op de vlucht gedood in het Noord-Libische Sirte. De Jemenitische autocraat Ali Abdullah Saleh (70) droeg na lang dralen in februari dit jaar de macht over en heeft met zijn opvolgers afgesproken dat hij niet wordt vervolgd.

Mubarak regeerde als moderne farao

Lees alles over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Uitspraak proces Mubarak