AMSTERDAM - Een NAVO-basis in de Oost-Afghaanse provincie Khost is woensdag door opstandelingen aangevallen.

Een zelfmoordterrorist blies zijn auto op, waarna de overige opstandelingen de basis aanvielen. Dat hebben Afghaanse bronnen gezegd.

Of westerse militairen zijn omgekomen is onbekend, maar zeker zes burgers raakten gewond. De NAVO heeft bevestigd dat een basis in het oosten van het land is aangevallen, maar gaf verder geen details.

Volgens een Afghaanse politieagent ter plaatse gaat het om de basis Camp Salerno. Drie vrouwen en drie kinderen raakten gewond toen een muur als gevolg van de explosie instortte.

Taliban

De Taliban heeft de aanslag opgeëist. Woordvoerder Zabiullah Mujahid zei dat de zelfmoordterrorist zich toegang wist te verschaffen tot de basis en zijn auto opblies nabij de eetzaal op de basis.

Na de explosie zetten de overige gewapende opstandelingen de aanval in. "Ze hadden bomvesten, raketwerpers, zware machinegeweren en handgranaten", aldus Mujahid. Hij voegde eraan toe dat de aanval nog steeds gaande is.

Volgens de woordvoerder is bij de aanval een vliegtuig vernietigd en zijn tientallen buitenlandse troepen gedood en verwond. Deze beweringen konden niet worden bevestigd.