BERLIJN - De Russische president Vladimir Poetin ziet steeds meer signalen dat een burgeroorlog aan het uitbreken is in Syrië.

''Het is zeer gevaarlijk'', zei Poetin vrijdag in Berlijn na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Poetin zei geen van beide zijden te steunen in het conflict in Syrië. Rusland levert geen wapens die gebruikt kunnen worden in een burgeroorlog, zei hij nog.

Niemand heeft volgens hem belang bij een burgeroorlog. Rusland en China zijn de enige grote landen die de Syrische president Bashar al-Assad nog niet zijn afgevallen.

Oplossing

Zowel Poetin als Merkel zei te streven naar een politieke oplossing in het conflict in Syrië. Ze zeiden er alles aan te doen om te voorkomen dat er een burgeroorlog uitbreekt.

Poetin gaat na zijn bezoek aan Merkel naar de nieuwe Franse president François Hollande. Zondag en maandag treft hij EU-president Herman Van Rompuy bij overleg in Sint-Petersburg.

Groot-Brittanië

De toestand in Syrië is zo ernstig en verslechtert zo snel dat geen enkele optie kan worden uitgesloten. Dit heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, vrijdag voor BBC-radio gezegd.

Groot-Brittannië is er nu nog niet aan toe om opstandelingen in Syrië te bewapenen of militair ingrijpen te overwegen om veilige zones voor ontheemden te creëren, volgens Hague. ''Maar als het vredesplan van Kofi Annan mislukt, moeten we naar alle opties kijken'', zei de bewindsman.

Bemiddelaar Annan zelf uitte zich erg somber. Hij zei vrijdag ''gefrustreerd en ongeduldig'' te zijn over het geweld in Syrië.

Alles over de situatie in het Midden-Oosten