AMSTERDAM - China heeft enkele maanden geleden een veiligheidsfunctionaris opgepakt die ervan wordt verdacht te spioneren voor de Verenigde Staten.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Chinese overheid.

Beide grootmachten hebben de spionagezaak maandenlang stil gehouden om de relatie tussen de beide landen niet onder druk te zetten.

De functionaris was in dienst van de Chinese vice-minister van veiligheid. Hij zou ruil voor honderdduizenden dollars informatie hebben doorgespeeld aan de VS over de buitenlandse spionageactiviteiten die China er op na houdt.

De spion is gerekruteerd door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en leverde 'politieke, economische en strategische informatie', al is niet precies duidelijk hoeveel toegang hij daadwerkelijk had tot dergelijke informatie.

Ook is niet duidelijk of Chinese spionnen in het buitenland in de problemen zijn gekomen door de informatie die de spion doorspeelde aan de VS.

De spionagezaak lijkt een van de ernstigste lekken in het Chinese veiligheids- en inlichtingensysteem in de laatste twee decennia.