GREENSBORO - De voormalige Democratische senator en ex-presidentskandidaat John Edwards hoeft voorlopig de cel niet in. 

De jury van een federale rechtbank in Amerika sprak hem op een punt vrij, maar kon het over vijf andere niet eens worden. Mogelijk moet het proces op die punten overnieuw.

De jury concludeerde dat Edwards (58) niet op illegale wijze is gesteund door de rijke erfgename Rachel 'Bunny' Mellon, nu 101 jaar oud, voor zijn presidentscampagne in 2008. Zij gaf de ex-presidentskandidaat honderdduizenden dollars.

Affaire

De openbare aanklager meende dat Edwards deze en andere financiële steun voor de campagne was gestort en dat hij het had misbruikt om een affaire te verhullen voor zijn kiezers. In het geval van Mellons storting in 2008 vond de jury dat niet bewezen.

Edwards' advocaten zeiden dat het geld een persoonlijke gift was om zijn maîtresse en haar kind van hem verborgen te houden.

Mellon stortte ook in 2007 geld. De jury bleef echter verdeeld over de achtergronden daarvan. Verder kon de jury het niet eens worden over andere contributies. De ex-senator riskeerde 30 jaar cel, als hij veroordeeld zou worden.