STOCKHOLM - De grootste seriemoordenaar in de Zweedse geschiedenis is mogelijk geheel onschuldig. Sture Bergwall (62) zit sinds 1994 in de cel voor acht moorden.

Onder zijn slachtoffers is een Nederlands echtpaar, dat in 1984 werd omgebracht in het noorden van Zweden. De advocaat van Bergwall zal nog deze zomer vragen het vonnis in die zaak te vernietigen.

Dat zei de raadsman donderdag tegen het ANP. De kans op vernietiging is groot. Het Zweedse hooggerechtshof sprak Bergwall namelijk al vrij voor vijf van de acht veroordelingen. Er bleek geen enkel fysiek bewijs dat Bergwall de moorden heeft begaan. De rechters vonden de uitgebreide details die Bergwall zelf gaf voldoende.

Leugenaar

Bergwall bekende aanvankelijk nog 22 andere moorden, maar ook daar was geen bewijs voor. Hij trok die bekentenissen in 2008 in.

Bergwall zegt dat hij als kind is misbruikt door zijn ouders en daardoor leugenaar is geworden. Maar Bergwalls therapeute zei dat hij het misbruik waarschijnlijk heeft verzonnen.

Open

Bergwalls 30 'slachtoffers' vielen tussen 1964 en 1993 in heel Scandinavië. Vaak waren het vermisten van wie nooit een lichaam is gevonden. Twee 'vermoorde' buitenlandse jongens waren zelfs gewoon in leven. Bloed- en spermasporen op vrouwelijke slachtoffers in het Noorse Oslo bleken niet van Bergwall te zijn.

Veroordeelde Bergwall zelf hoopt op snel uitsluitsel. ''Twee vonnissen staan nog open voor vernietiging, voordat ik oud mag worden in vrijheid'', twitterde hij onlangs.