AMSTERDAM - De Pakistaanse opstandelingengroep Lashkar-e-Islam heeft donderdag ontkend banden te hebben met de Pakistaanse arts die de CIA hielp in de klopjacht op Osama bin Laden. De beweging dreigde de man te vermoorden voor de hulp die hij aan de Amerikanen gaf.

De arts, Shakil Afridi, werd onlangs in Pakistan tot 33 jaar cel veroordeeld. Aangenomen werd dat hij was veroordeeld vanwege zijn steun aan de Verenigde Staten. Hij leidde een vaccinatieprogramma van de CIA dat was opgezet om DNA-monsters af te nemen en zekerheid te krijgen over Bin Ladens verblijfplaats.

Steun

Uit het vonnis van de rechters dat woensdag bekend werd gemaakt bleek echter dat Afridi is veroordeeld omdat hij zou hebben samengezworen met Lashkar-e-Islam. Hij zou de rebellengroep financieel hebben gesteund en diens leiders in een ziekenhuis in Khyber hebben behandeld toen hij daar werkzaam was.

Een van de leiders van Lashkar-e-Islam ontkende banden tussen de groep en de arts en zei 'de buitenlandse agent te zullen vermoorden als de kans zich voordoet'.