AMSTERDAM - VN-gezant Kofi Annan moet verklaren dat zijn vredesplan voor Syrië heeft gefaald, zodat rebellen niet meer gebonden zijn aan de wapenstilstand.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de leider van het Vrije Leger, Riad Al-Asaad. Hij sprak het bericht over het ultimatum van de rebellen echter tegen.

"Er is geen deadline, maar we willen dat Annan het falen van zijn plan verkondigd, zodat we vrij zijn om militaire operaties uit te voeren tegen het regime", aldus Asaad tegen Al jazeera.

Gewapende rebellen hebben het Syrische regime nog tot vrijdag de tijd gegeven om het geweld te staken. Als president Bashar al-Assad zich dan niet houdt aan het staakt-het-vuren, zeggen de opstandelingen het akkoord op.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft donderdag op bezoek in het Turkse Istanbul geëist dat de Syrische regering het vredesplan van gezant Kofi Annan naleeft. ''Ik eis dat de regering van Syrië actie onderneemt overeenkomstig haar onderschrijving van het vredesplan van Annan.''