CAIRO - De noodtoestand in Egypte loopt donderdag na decennia ten einde.

De wet was een fundament van het autoritaire bewind van onder anderen luchtmachtgeneraal Hosni Mubarak wiens regering na hevige onlusten begin vorig jaar ten val kwam.

De Verenigde Staten reageerden positief. ''We hebben de militaire machthebbers herhaaldelijk aangemoedigd om dit te doen. Het is opnieuw een stap in de democratische overgang'', verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

De regelgeving stamt uit het bewind van de tweede president van het land, generaal Gamal Abdl Nasser (1918-1970), en werd afgekondigd tijdens de oorlog van 1967 met Israël. Onder het bewind van generaal Anwar al-Sadat (1918-1981) werd de noodtoestand anderhalf jaar lang opgeheven, maar hij werd weer van kracht toen Sadat werd vermoord in 1981.

Mubarak

Mubarak heeft dus continu met behulp van de noodtoestand geregeerd. Die bood de mogelijkheid elke oppositie uit te schakelen. De noodtoestand ondergraaft de rechten van burgers en bood het regime de mogelijkheid censuur te plegen, demonstraties en politieke partijen te verbieden.

Het vormde de juridische basis voor het opsluiten van tienduizenden gevangenen en het passeren van de in beginsel onafhankelijke rechterlijke macht. De noodtoestand werd telkens verlengd, maar dat doet het nieuwe parlement niet.

De militaire junta heeft de beëindiging ervan donderdag bevestigd.

Lees alles over de situatie in het Midden-Oosten