OSLO - De Noorse gevangenis waar Anders Breivik zijn straf misschien moet uitzitten, gaat, als het zover komt, mensen zoeken met wie hij gezellige dingen kan doen.

Dat meldden Noorse media donderdag.

Als Breivik de cel in moet, wordt hij zwaar beveiligd om een mogelijke gijzeling te voorkomen. Daardoor is contact met medegevangenen onmogelijk. Daarom wordt gekeken of bewakers met hem kunnen sporten of dat er mensen kunnen worden ingehuurd om met hem te schaken.

Fascist

Een historicus zei donderdag voor de rechtbank in Oslo dat Breivik een fascist lijkt. Onder meer Breiviks idealen over de wederopstanding van Noorwegen en de manier waarop hij symbolen van de paramililtaire organisatie van de nazi-SS imiteerde, maken Breivik tot een fascist, aldus de historicus.

Breivik ging kortstondig tegen deze beweringen in. Hij stelde dat het fascisme een eenpartijensysteem nastreeft en dat doet de Noor in zijn eigen ogen niet. De rechter greep daarna in.

Stimulerende middelen

Een toxicoloog zei donderdag in de rechtbank van Oslo dat Breivik voor de aanslagen stimulerende middelen nam. Hij zou cafeïne, efedrine en anabolen hebben genomen. De anabolen kunnen zijn agressie hebben aangewakkerd, zei hij.

De Noor zei eerder dat hij voor de aanslagen stimulerende middelen nam om zijn lichamelijke en geestelijke 'prestatievermogen' te verbeteren. Volgens de deskundige hadden de genoemde stoffen daar een beperkte invloed op.

Breivik staat terecht voor twee aanslagen op 22 juli, waarbij in totaal 77 doden vielen.

Alle berichten over het proces rond Anders Breivik in ons nieuwsdossier