BEIROET - Het Syrische leger heeft woensdag een deel van Houla aangevallen, de plaats waar vrijdag en zaterdag een bloedbad werd aangericht.

Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag.

Na een aanval met granaten volgde het vuur van machinegeweren. Angstige dorpelingen sloegen op de vlucht naar andere delen van Houla, bang voor een nieuwe slachting. Over slachtoffers niets bekend.

Volgens de Syrische Nationale Raad van de oppositie werd Houla gebombardeerd en bestookt met granaten en zette het leger tanks in. In een verklaring riep de raad de VN op waarnemers naar de plaats te sturen en het regime onder druk te zetten om met de gewelddadigheden te stoppen.

Rebellen

Rebellen in Syrië hebben president Bashar al-Assad 48 uur de tijd gegeven om zich te houden aan het vredesplan van VN-afgezant Kofi Annan, te stoppen met het geweld en zich aan het staakt-het-vuren te houden.

Als hij dat niet doet, voelen ze zich vrij om alles te doen om ''hun burgers, hun dorpen en steden'' te verdedigen.

Ultimatum

Een woordvoerder van het rebellenleger FSA (Vrije Syrische leger) maakte het ultimatum woensdag bekend. Assad heeft tot vrijdagochtend 11.00 uur Nederlandse tijd de tijd om aan het ultimatum gehoor te geven.

Het staakt-het-vuren kwam vorige maand tot stand na bemiddeling van Annan, maar wordt op grote schaal geschonden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten