KAMPALA - Professoren van Makerere, de grootste universiteit in Uganda, claimen dat hun baas Venansius Baryamureeba jarenlang Nederlands ontwikkelingsgeld in eigen zak heeft gestoken.

Er is onduidelijkheid over 800.000 euro voor nieuwbouw van een pand voor de ICT-faculteit. Verder is 170.000 euro verdwenen die bestemd was voor docenten van Makerere die hun doctoraal wilden halen.

Het geld is afkomstig van Nuffic, de Nederlandse organisatie die het hoger onderwijs in ontwikkelingslanden ondersteunt.

Die organisatie liet woensdag weten dat het zich 'moeilijk kan voorstellen' dat er tonnen achterovergedrukt zouden zijn bij het bouwproject, maar heeft de zaak al een aantal maanden in onderzoek.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert Nuffic. Directeur Grace Akullo van de Ugandese recherche bevestigde dat de politie de zaak onderzoekt.

Ingeschreven

''Studenten die 4 jaar op kosten van Nuffic hadden moeten studeren, bleken er volgens onze gegevens maar 2 jaar ingeschreven te zijn geweest'', aldus een van de professoren, Eli Katunguka.

Volgens hem stuurde Nuffic geld voor studenten die van de universiteit een vrijstelling voor het betalen van collegegeld hadden gekregen. ''Als er geld komt voor schoolgeld en dat wordt niet betaald, waar ging dat geld dan naartoe?''

Nieuw pand

Het politieonderzoek naar het geld voor vervolgstudies begon al in februari. Eerder deze maand werd het onderzoek uitgebreid naar de financiering van een nieuw pand voor de faculteit ICT. Volgens Katunguka maakte Nuffic ruim 800.000 euro over voor deze nieuwbouw maar werd die vervolgens uit een ander potje betaald.

Baryamureeba geeft toe dat hij persoonlijk geld van Nuffic ontving. ''Dat is heel normaal bij zo'n project. Wij hebben er immers extra werk aan om alles in goede banen te leiden.''

Hij kreeg dit geld bovenop zijn salaris als universiteitsbestuurder. Het zou gaan om maandelijks 'in de miljoenen' Ugandese shillingen. Een miljoen shilling is ongeveer 330 euro.