BRUSSEL - Er zal tijdens de EU-ACP-top in Suriname, die wordt bijgewoond door leden van het Europarlement en afgevaardigden van lidstaten uit Afrika, de Caraïben en de landen rond de Stille Oceaan (de ACP), geen officiële ontmoeting zijn met president Desi Bouterse.

Dat is de uitkomst van een lang debat van woensdag over de locatie van de top.

Onder druk van onder meer de Nederlandse Europarlementariër Toine Manders (VVD) is erover gesproken de top wellicht te verplaatsen naar een ander land. Maar daartoe werd niet besloten.

Het feit dat Bouterse in Nederland veroordeeld is voor drugssmokkel en de onlangs aangenomen amnestiewet zijn wel redenen genoeg om Bouterse te boycotten en niet te ontmoeten tijdens de top in november.

Mocht Bouterse onuitgenodigd toch komen opdagen, dan is een deel van de delegatie bereid weg te lopen.

Manders

Manders had liever gezien dat de top verplaatst zou worden, maar kan leven met het compromis. Hij hoopt dat dit besluit leidt tot een dialoog tussen de EU en Suriname over de omstreden amnestiewet. ''We moeten een figuur als Bouterse geen podium bieden om deze top te misbruiken en weg te laten komen met die wet.''

CDA-Europarlementariër Ria Oomen noemt het compromis ''een goede oplossing omdat hiermee wordt voorkomen dat Bouterse de bijeenkomst zou kunnen gebruiken om zijn eigen blazoen op te poetsen".