BAMAKO - De voorzitter van de Afrikaanse Unie, Thomas Yayi Boni, heeft de Verenigde Naties opgeroepen in te grijpen in Mali. Dat deed hij woensdag in Parijs.

Volgens president Yayi Boni van Benin moet het land niet in een ,,West-Afrikaans Afghanistan'' veranderen. Hij wil daarom dat de Afrikaanse Unie de zaak met de VN Veiligheidsraad bespreekt.

Het Malinese leger verdreef eind maart president Amadou Toumani Touré. Volgens de militairen pakte zijn regering een opstand van islamisten en Toearegrebellen in het noorden van Mali niet goed aan. Onder internationale druk gaf de junta na 2 weken de macht uit handen. Parlementsvoorzitter Traoré werd daarna beëdigd als interim-president van het land.

De gewelddadigheden in het noorden duren nog altijd voort. Veel Toearegrebellen werden door de inmiddels gedode Libische dictator Muammar Kaddafi betaald om de opstand in zijn land de kop te helpen indrukken.

Na het verliezen van die strijd keerden velen zwaarbewapend terug naar Mali. De islamisten zouden op hun beurt banden hebben met de Noord-Afrikaanse afdeling van de terroristische organisatie al-Qaeda.