VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft woensdag indirect verwezen naar de arrestatie van zijn butler.

Hij sprak tijdens zijn algemene audiëntie op het St. Pietersplein over de troost van het geloof, als mensen worden geconfronteerd met lijden veroorzaakt door mensen uit hun directe nabijheid.

De butler is formeel aangeklaagd voor het illegaal bezit van geheime documenten. De 46-jarige man behoorde tot de weinigen die toegang hadden tot de privévertrekken van de paus, rechts van de St. Pieter.

Relatie

Tegen de duizenden gelovigen die zich op het plein hadden verzameld, zei Benedictus dat ''ons leven en ons christelijk pad vaak door moeilijkheden, onbegrip en lijden worden gemarkeerd''. Alle mensen moeten conflicten in hun relatie met anderen, vaak zelfs binnen hun eigen familie, doorstaan, zei Benedictus.

Veel Vaticaanexperts gaan ervan uit dat de butler niet op eigen houtje heeft gehandeld. Het Vaticaan ontkende maandag dat een Italiaanse kardinaal een van de verdachten is, zoals Italiaanse media hadden geschreven. De gelekte documenten lijken te wijzen op een machtsstrijd binnen het Vaticaan.

Verkeerd beeld

Benedictus laakte woensdag het handelen van de media in het schandaal, dat volgens hem een verkeerd beeld van het Vaticaan creëert. Hij sprak van verdachtmakingen in de media die ongegrond zijn en aan de feiten voorbijgaan. Het Vaticaan haalde eerder ook al uit naar de rol van media in het schandaal.