AMSTERDAM - De Zuid-Afrikaanse kunstgalerie die een rel veroorzaakte met een portret van president Jacob Zuma die als Lenin poseert met zijn geslachtsdeel uit zijn broek, gaat het schilderij toch van de muur halen.

Dat meldt de BBC. De galerie zwichtte na een korte periode van verzet toch voor de macht van het ANC, de partij van de president. In een overeenkomst bepaalden beide partijen dat het schilderij wordt verwijderd als het ANC geen juridische stappen onderneemt.

Het schilderij, De Speer van Brett Murray, leidde tot vurige discussies over de balans tussen vrijheid van expressie en Zuma's recht op waardigheid. Dinsdag protesteerden honderden ANC-aanhangers bij de galerie in Johannesburg.

De prent werd eerder door het ANC als smakeloos en vulgair betiteld, en als smaad tegen de president. Een woordvoerder van de galerie sprak echter van een ''heel satirische blik op de hedendaagse Zuid-Afrikaanse politiek'' en de ''desillusie van democratie in ons land''.

De 70-jarige Zuma staat bekend als een polygame man die afgelopen maand voor de zesde keer is getrouwd en op dit moment vier echtgenotes heeft. Hij heeft 21 kinderen, van wie een aantal van minnaressen.