LONDEN - Andy Coulson, de voormalige woordvoerder van de Britse premier David Cameron, is woensdag opgepakt.

Hij zou tijdens een proces in het Schotse Glasgow hebben gelogen.

Coulson stapte begin 2011 op als perschef van Cameron, nadat de grond hem als gevolg van het afluisterschandaal rond News of the World te heet onder de voeten was geworden.

Later dat jaar werd hij in het kader van een politieonderzoek naar het hacken van telefoons door journalisten van de krant gearresteerd. Na het betalen van een borgsom werd hij vrijgelaten.

Seksuele escapades

Woensdagochtend werd Coulson (44) in zijn woning in Londen opnieuw aangehouden. Naar verluidt is hij inmiddels onderweg naar Glasgow. Hij wordt ervan verdacht een valse getuigenis te hebben afgelegd in een rechtszaak tegen een Schotse parlementariër die beschuldigd was van meineed.

De Schotse politicus, Tommy Sheridan, had NotW voor de rechter gesleept wegens smaad. Ten tijde van het hoofdredacteurschap van Coulson schreef de krant dat Sheridan verwikkeld was in een seks/ en drugsschandaal. In 2006 werd Sheridan in het gelijk gesteld, maar een jaar later werd hij zelf opgepakt, omdat hij had gelogen over zijn seksuele escapades.

2010

In dat proces legde Coulson in 2010 een getuigenis af. Hierbij zei hij niet op de hoogte te zijn geweest van illegale praktijken bij NotW. In verband met deze uitspraak is hij nu opgepakt om in Schotland vragen van de politie te beantwoorden.

Lees alles over het Britse afluisterschandaal op onze special