AMSTERDAM - Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft Charles Taylor, de vroegere krijgsheer en president van Liberia, woensdag in Leidschendam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar.

De 64-jarige Taylor werd op 26 april schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone tussen 1991 en 2002.

Hij is onder meer veroordeeld voor moord, slavernij, het werven en inzetten van kindsoldaten, handel in bloeddiamanten en terrorisme. Taylor zal zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië. Het is voor het eerst dat een voormalig staatshoofd een straf krijgt opgelegd door een internationaal hof.

Taylor heeft de beschuldigingen tegengesproken en stelt het slachtoffer te zijn van een overwegend Amerikaans project om hem als president en politicus uit de weg te ruimen.

Extreem zware misdaden

De aanklagers van het SCSL eisten op 3 april 80 jaar gevangenisstraf. Dit zou in de ogen van hoofdaanklagster Brenda Hollis 'een weerspiegeling zijn van de essentiële rol die meneer Taylor speelde bij deze extreem zware misdaden'.

Door het geweld van rivaliserende milities tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone vonden zeker 50.000 mensen de dood. Ook werden bij duizenden burgerslachtoffers ledematen afgehakt en was er op grote schaal sprake van verkrachting.

Bij de toekenning van de strafmaat is rekening gehouden met het immense leed dat de slachtoffers is aangedaan. SCSL-rechter Richard Lussick uit Samoa die de uitspraak voorlas in de rechtszaal van het Hariri-Tribunaal in Leidschendam, zei dan ook dat hij en zijn twee collega-rechters Taylor zijn officiële functie zwaar hebben aangerekend.

Opgepakt

Taylor werd in maart 2006 in Nigeria opgepakt toen hij in een met geld volgestouwde auto op de vlucht was. Zijn proces is om veiligheidsredenen niet in de Sierra-Leoonse hoofdstad Freetown maar in Nederland gehouden. Het begon in juni 2007.

De krijgsheer was van 1997 tot 2003 president van het West-Afrikaanse Liberia, dat aan Sierra Leone grenst.

Het Siera Leone-tribunaal kwam 10 jaar geleden van de grond na overleg tussen de regering van het West-Afrikaanse land en de Veiligheidsraad van de VN. Het heeft in Freetown alle andere processen afgerond.

Lees Twitterberichten over dit nieuws op NUlive