WASHINGTON - Mitt Romney mag zich officieel de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten noemen.

Dat heeft Fox News dinsdag (plaatselijke tijd) gemeld.

Bij de voorverkiezingen in Texas behaalde hij 71 procent van de stemmen, genoeg om de benodigde kiesdrempel van 1.144 kiesmannen in heel de VS te halen.

Direct na het nieuws van de overwinning in Texas maakte de voorzitter van de Republikeinse partij, Reince Priebus, van de gelegenheid gebruik om Mitt Romney te feliciteren.

Dal

Hij voegde daar in een reactie aan toe dat Romney de VS de nieuwe richting kan geven die het zo nodig heeft om uit het economische dal te komen. Een van de speerpunten daarin is het creëren van nieuwe banen.

De verkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidaat in Texas waren eigenlijk een formaliteit. Romney is nog als enige in de running. Desalniettemin worden er nog twee voorverkiezingsronden gehouden. Op 5 juni wordt er onder meer in Californië en New Jersey gestemd. De laatste ronde vindt plaats op 26 juni. Dan worden de afgevaardigden in de mormoonse staat Utah verdeeld. Het is de verwachting dat Romney, die zelf mormoon is, daar een verpletterende overwinning zal behalen.

Tampa

Romney krijgt zijn officiële nominatie op de Republikeinse conventie, die vanaf 27 augustus in de kuststad Tampa in de staat Florida wordt gehouden. Vervolgens neemt hij het op 6 november 2012 op tegen de zittende Democratische president, Barack Obama.

Lees alles over de verkiezingen

Mitt Romney presidentskandidaat