PARIJS - President François Hollande van Frankrijk sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. Voorwaarde is wel dat de VN-Veiligheidsraad ermee instemt.

Dit zei de socialist dinsdagavond op de Franse tv, in het eerste grote tv-interview tijdens zijn presidentschap.

In de Veiligheidsraad hebben Rusland en China het Assad-bewind lang de hand boven het hoofd gehouden, maar na het bloedbad van Houla is de internationale verontwaardiging de afgelopen dagen toegenomen.

Verantwoordelijk

De Syrische regering en pro-Assadmilities zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het bloedbad in de Syrische stad Houla dat 108 burgers het leven kostte.

Dat zei de VN-chef voor vredesmissies, Herve Ladsous, dinsdag.

Volgens de Fransman is een deel van de slachtoffers gedood door artilleriegranaten. Dat wijst duidelijk naar Syrische regeringstroepen omdat alleen die beschikken over zware wapens, tanks en houwitsers, aldus Ladsous.

Er zijn ook slachtoffers gevallen door handwapens, zoals messen. Wie die heeft gebruikt, is veel minder duidelijk, aldus de VN-chef. Maar hij acht het waarschijnlijk dat het hier gaat om milities die president Bashar al-Assad steunen.

Ontheemden

VN-functionarissen schatten dat het aantal ontheemden in Syrië, mensen die in eigen land op de vlucht zijn geslagen, sinds 12 april meer dan verdubbeld is tot 500.000.

Voor die datum waarop officieel het voortdurend geschonden staakt-het-vuren van kracht werd, waren dat er ongeveer 200.000.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten